05431195

چین در یک نگاه

جمهوری خلق چین ، معروف به چین
پرجمعیت‌ترین کشور دنیا با بیش از ۱.۳ میلیارد نفر سکنه است . این کشور که در شرق قاره آسیا واقع شده توسط حزب کمونیست چین در قالب نظام تک‌حزبی اداره می‌شود . این حزب بر ۲۲ استان ، ۵ منطقهٔ خودمختار ، ۴ شهر با مدیریت مستقیم (پکن ، تیانجین ، شانگهای و چونگ‌کینگ) و ۲ منطقهٔ اداری ویژهٔ بسیار خودمختار هنگ کنگ و ماکائو حکومت می‌کند . پایتخت کشور پکن است . جمهوری خلق چین با حدود ۹.۶ میلیون کیلومتر مربع سومین یا چهارمین کشور وسیع دنیا و دومین کشور بزرگ دنیا از نظر وسعت خاکی (بدون احتساب آب‌های داخلی) است .
چین چشم‌انداز طبیعی متنوعی دارد ، از استپ‌های جنگلی و بیابان‌هایی چون گبی و تکله‌مکان در ناحیهٔ خشک شمالی نزدیک به مغولستان و سیبری ف روسیه گرفته تا جنگل‌های زیر گرمسیری در سرزمین‌های مرطوب جنوبی نزدیک به ویتنام ، لائوس و برمه . مناطق غربی کشور ناهموار است و رشته ‌کوه‌های هیمالیا و تیان شان مرز طبیعی آن را با هند و آسیای میانه ترسیم می‌کنند . در مقابل ، نواحی شرقی این کشور کم ‌ارتفاع است و با ساحلی به طول ۱۴.۵۰۰ کیلومتر مربع در جنوب شرقی با دریای جنوب چین و در شرق با دریای شرق چین همسایه است که در سوی دیگرش تایوان ، کره و ژاپن قرار گرفته‌اند .
تمدن چین باستان یکی از کهن‌ترین تمدن‌های تاریخ است که در سواحل حاصل‌خیز رود زرد که در دشت شمال چین جاری‌ست شکوفا شد . نظام سیاسی چین بیش از ۶ هزار سال مبتنی بر سلطنت مطلقهٔ موروثی بود . نخستین دودمان پادشاهی این کشور دودمان شیا در حدود ۲ هزار سال پ.م بود . اما نخستین حکومتی که چین را متحد کرد دودمان چه‌این در ۲۲۱ پ.م بود . آخرین دودمان پادشاهی این کشور هم چینگ بود که در ۱۹۱۱ با تشکیل جمهوری چین به رهبری کومین‌تانگ ، حزب ملی چین ، نابود شد .
چین در نیمهٔ اول سدهٔ بیستم میلادی در دریایی از اختلافات و جنگ‌های داخلی غوطه‌ور بود که کشور را به دو اردوگاه سیاسی عمده تقسیم کرده بود ؛ کومین‌تانگ و کمونیست‌ها . مخاصمات اصلی در ۱۹۴۹ با پیروزی کمونیست‌ها در جنگ داخلی و تأسیس جمهوری خلق چین در سرزمین اصلی پایان یافت . جمهوری چین به رهبری کومین‌تانگ پایتخت خود را به تایپه در تایوان منتقل کرد و حکومت آن امروزه به تایوان ، کینمن ، ماتسو و چند جزیره دور دست دیگر محدود شده ‌است . از آن هنگام جمهوری خلق چین و جمهوری چین درگیر اختلافات سیاسی شدیدی با یکدیگر در مورد حق حاکمیت و وضعیت سیاسی تایوان بوده‌اند .
از هنگام اجرای اصلاحات اقتصادی در چین برای پی‌ریزی یک اقتصاد مدرن ، چین یکی از سریع‌ترین رشدهای اقتصادی دنیا را داشته است . این کشور هم ‌اکنون بزرگترین صادرکننده و دومین وارد کنندهٔ بزرگ کالا است و دومین اقتصاد بزرگ دنیا بر پایهٔ تولید ناخالص داخلی را در اختیار دارد . چین عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و سازمان‌های چند جانبه‌ای همچون سازمان تجارت جهانی ، اپک ، سازمان همکاری شانگهای و گروه ۲۰ است .
چین به عنوان کشوری دارای سلاح هسته‌ای از بزرگترین ارتش دائمی دنیا و دومین بودجه دفاعی بزرگ دنیا برخوردار است . چین همچنین از سوی برخی از دانشگاهیان ، تحلیل‌گران نظامی ، اقتصادی و سیاسی یک ابرقدرت بالقوه لقب گرفته ‌است .

معرفی اجمالی چین

زبان : چيني

دین : بودیسم

جمعیت : 1,313,973,713

تعداد توریست : ---

ساختار دولتی چین

پایتخت : پكن

حکومت : كمونيست

تعطیل ملی : 1 اكتبر

احزاب سیاسی : 18

ساختار اقتصادی چین

واحد پول : یوان

شرکا تجاری : ---

کشاورزی : برنج ، گندم ، سيب زميني ، غلات ،چاي ، جو ، نخ

صنعت : استخراج معدن ، استيل ، آهن ، آلومينيوم ،

رشد اقتصادی : 9.9%

ساختار ارتباطات چین

خط تلفن : 350.433 ميليون

همراه : 334.824 ميليون

کاربر اینترنت : 111 ميليون

شناسه اینترنت : .cn

سایت : 187508

ساختار جغرافیایی چین

مساحت : 9,596,960 كيلو متر مربع

آب و هوا : بسيار متغير

همسایه ها : كره ، ويتنام

منابع طبیعی : ذغال سنگ ، آهن ، نفت خام ، گاز طبيعي ،‌ جيوه ، آلومينيوم ، اورانيوم ، روي

اختلاف ساعت : +8

ساختار حمل و نقل چین

خطوط نفتی : 14478 كيلو متر

زمینی : ---

راه آهن : 74408 كيلو متر

آبی : 123964

فرودگاه : 486